REPOST "FÖRLÅT SKOLVERKET FÖR ATT JAG INTE ÄR MER ÄN MÄNNISKA"

2015Hittade detta inlägget på en blogg och kunde inte hålla med henne mer om det hon skriver om. Tycker att alla borde ta tiden att läsa för jag tror att många som går i skolan nu, kan instämma.

HÄÄÄÄÄÄÄÄÄR hittar ni ursrungsinlägget, detta är kopierat från henne blogg!

 

"Höstterminen 2011 infördes ett nytt betygssystem i Sverige. Ett system som skulle ge oss elever rättvisare betyg samtidigt som lärares bedömning skulle underlättas. Detta tror jag alla redan vet.Men det jag tänker säga nu tror jag inte att alla vet. Det nya betygssystemet fungerar inte.

 

Det är omänskligt, orättvist och bäddar för misslyckanden. Det är ett betygssystem som är skapat för att elever ska misslyckas och ger inget utrymme för fel. För om jag som elev får A i alla kriterier förutom ett på ett prov och får E så kommer mitt betyg att bli ett D. Får jag C i alla kriterier förutom ett och får ett E så kommer mitt betyg också att bli ett D.

 

Vad tror ni händer med studiemotivationen när man får det beskedet? Juste, den försvinner, putsväck, hejdå, adjö, ses aldrig mer. Varför ens kämpa för ett A? Varför ens klämma ur sig de där "nyanserade" och "välutvecklade" meningarna om de ändå inte kommer att väga upp någonting? Detta signalerar ingenting annat än att dåligt betyg väger mer än ett bra betyg. Detta är enligt mig helt orimligt. Ska inte skolan lyfta bra egenskaper och bra prestationer istället för att lyfta de lite sämre förmågorna? Betyget sätts alltså efter elevens sämsta prestation.

 

Enligt det nya betygssystemet får en elev alltså inte ha en dålig dag eller skriva ett mindre bra prov. Man får helt enkelt inte påverkas av omgivningen utan måste ständigt vara bäst. Läs: Man måste vara bäst. Och det är skillnad på att göra sitt bästa och på att vara bäst för i det här fallet räcker det inte att göra sitt bästa. Och det spelar ingen roll hur mycket lärare eller föräldrar säger till en att man inte kan göra mer än sitt bästa när betygssystemet och skolverket utstrålar något annat.

 

Ingen människa kan vara bäst på allt. Alla människor påverkas av sin omgivning. Men för att få ett A som slutbetyg i kursen så måste du vara bäst varje gång och det finns inga utrymmen för misstag.

 

Detta lägger större krav och ansvar på oss elever vilket leder till stress, press och prestationsångest. Jag vet elever som gått in i väggen på grund av detta. På grund av att deras drömmar och mål krossats under det nya betygssystemet. Jag har kompisar som vill komma in på högskolelinjer där kravet är A i alla ämnen för att ens vara behörig för att söka. Dessa personer har inte råd med en dålig dag. De har inte råd med att vara sjuka en dag från skolan eller missa en genomgång. De har inte råd med att sova dåligt en natt och vara trötta och ofokuserade på provet dagen efter. Och hur lätt är det att sova med alla dessa krav och all stress som dessa krav medför? Svaret är inte så lätt.

 

Ni pratar om att det är absurt hur katastrofdåligt det gick för Sverige i förra årets PISA undersökning. Att Sveriges 15-åringar ligger under genomsnittet, helt galet eller hur? Ledsen att behöva vara den som förmedlar detta men omotiverade skolungdomar gör inte bra ifrån sig på prov. Oavsett om det är ett viktigt prov eller inte. Och tyvärr är de oerhört svårt (näst intill omöjligt) att vara studiemotiverad med dagens krav och betygskriterier hängande över sig.

 

Jag är trött varje dag i skolan. Jag lider av prestationsångest. Jag är extremt studiemotiverad så missförstå mig inte där. Men dessa krav är orimliga. Jag vet att oavsett hur mycket jag kämpar eller hur bra jag gör ifrån mig så kommer jag inte att få A i alla ämnen. Jag kommer inte att gå ur gymnasiet med toppoäng. Varför? För det nya betygsystemet vill inte att jag gör det. Det vill se mig misslyckas, gå in i väggen och få utmattningssymtom. Jag kommer inte få de betyg jag mest av allt vill ha för att jag är mänsklig och helt enkelt inte kan vara bäst på allt samtidigt.

 

Det nya betygsystemet är inte gjort för ungdomar utan utformat för maskiner som är programmerade att göra allt perfekt. Grejen är ju den att jag inte är mer än människa. Och det är ingen annan heller.

 

Update 2.0: Kan passa på att tillägga att detta inlägg inte är ett debattinlägg utan det är helt byggt på mina känslor och tankar kring ämnet. Det handlar alltså inte om HUR systemet fungerar utan om hur det KÄNNS"

 Color Run 2015

2015Hej!
I lördags var det color run och jag samt några från mitt cheerleading lag var funktionärer där. Vi kastae alltså färg på alla som sprang och peppade de osv. Sjukt kul var det! Nästa år vill jag springa color run, det vekar också sjukt kul! Here's some pictures from the day♡
 
 
 
 
 


GULDTUBEN 2015 & SPLAY DAY PÅ GRÖNAN

2015♥♥♥This weekend♥♥♥
Det började med att jag och massa andra kompisar i torsdags sov över hos Emma och firade lite valborg. 1 maj var vi lediga och klockan 13 åkte jag och Ellen med tåget till Stockholm. 
Vi shoppade, fikade och åkte sedan hem till Ellens gammel moster/faster(elr nåt) där vi sov till lördagen.
Lördagen den 2 maj was the big day. Vi åkte in till Gröna Lund klockan 9:30 där det var Splay Day! Vi i Splay var alltså på Grönan helt själva och fick åka hur mycket vi ville utan köer! Så sjukt kul!
Klockan 11 kom alla fans och det hölls en stor fanträff på Splayville.
Vid typ halv tre åkte vi till hotellet och började göra i ordning oss till Guldtubeen! Vi tog sedan taxi till Röda Mattan utanför China Teatern och började gå på Röda Mattan. Gick sen in och minglade bland alla Youtubers och tog lite bilder med folk osv. Själva galan var awesome och asbra platser också. Hela galan finns på Splays youtubekanal om nån vill se. Jag filmade även under hela dagen och en video med klippen kommer finnas länkad här under!
Hela dagen var sjukt rolig och allt var bara så braaa! Kärlek till Splay♥♥♥♥♥♥
Här kommer även lite bilder(mycket..)
Kammi
Pressbild från Röda Mattan
början av fanträffen
IJustWantToBeCool
Min klänning på galan
Sasha
Edward Blom♥how cute?
 FabFreddie (mananger) och Vigor (VD för Splay)
♥Bra helg,grym helg