Ta er tid och läs-Kroppsideal

2014 Detta är min krönika som jag skrev som svenska-uppstats,men jag vil gärna få ut budskapen här också,ta er tid♥

När vi stod framför spegeln och hon säger att hennes lår ser konstiga ut och att hon inte gillar de, svarar en annan “men så ska det vara, det är fint”.

Vadå SKA? Det finns väl inget måste på hur man SKA se ut?

   I dagens kroppsideal ska man som tjej ha platt mage, stora bröst, snygga vältränade ben med så kallat “thigh gap” och inte för tjocka armar, men inte för smala heller.  Man ska ha kurvor men samtidigt vara smal, vilket är en väldigt konstig logik. För att ha bröst och rumpa som ses som snyggt behöver man ha fett, men för att ha platt mage ska man ha så lite fett som möjligt. Det är sånt som gör att det inte hänger ihop med att ha kurvor samtidigt som man ska vara smal.

Kroppsidealet för killar är lite annorlunda då de nästan bara ska ha muskler. Är de överviktiga ses de inte som snygga och om de är smala och inte har så mycket muskler ses de bara som klena och inte så “manliga”.  

Att vara överviktig eller underviktig är inget fel så länge det inte är farligt eller dåligt för kroppen. Men om någon säger till än hur tjock eller smal man är känns det inte okej längre. Självförtroendet sjunker direkt. Man kanske trivs med att se ut på ett visst sätt, att till exempel ha lite mull på kroppen. Men att sen behöva känna obehag med något man innan trivdes med bara pga kroppsidealet, borde inte finnas. Det borde inte heller vara tillåtet att säga till någon hur den ser ut. Många ser det som självklart att inte säga till någon hur överviktig personen i fråga är, men det händer fortfarande av många, överallt, hela tiden. Folk borde verkligen tänka på hur mycket skada det kan ge någon.

Som sagt tycker de flesta att det är självklart att inte säga till någon hur tjock någon är men många ser det som okej att säga till någon hur smal någon är. Det är exakt samma sak och man tar lika illa upp. Detta är något som jag har mycket erfarenhet av och kan relatera mycket i.

När vi stod och pratade kommer vi plötsligt in på hur man ser ut. “Du borde verkligen ta och gå upp lite i vikt”, säger hon till mig och det ända jag tänker är “och du borde verkligen ta och gå ner lite i vikt”. Men det kan jag inte säga för det ses som taskigt, oförskämt och diskriminerande, vilket jag också tycker. Men det är exakt samma sak som att säga att jag borde gå upp i vikt. Samma syfte och och man tar lika illa upp. Att det ska vara okej att säga till någon att hen är alldeles för smal men helt fel att säga att någon är alldeles för tjock. Jag ser ingen logik i det.

Senare, efter skolan när jag var inne i en skoaffär och provade ett par vinterstövlar, kommer en expedit fram och frågar om jag behöver hjälp. Skorna jag just provade var alldeles för stora i vaderna, så jag frågar, “finns det några liknande skor som är smalare i vaderna?”

Hon svarar då, “du har ju väldigt smala ben”, och betonar “väldigt” mycket starkt. Jag tog illa upp för jag vet att hon inte menade det som en komplimang och jag blir inte glad av att någon säger så. Tänk dig om någon säger, “du har väldigt tjocka ben”, jag tror inte någon skulle bli glad av det. Det är precis samma sak bara att man vänder på tjocka till smala.

Vad har det för betydelse om man är lite över/underviktig? Om man smala ben, lite större armar, eller inte jättemycket muskler? Vad spelar det för roll? Att människor ska döma efter ett ideal, och tycka att du inte är fin om du inte ser ut på ett visst sätt. Mycket av kroppsformen går i generna. Hur ens muskelvävnader ser ut kan göra att man har både väldigt lätt eller väldigt svårt för att bygga stora muskler. Om man har hög eller låg ämnesomsättning kan göra att man har svårt eller lätt att gå upp i vikt. Mycket kan man inte göra åt själv utan kroppen är redan byggd olika på var och en. Vi måste sluta döma,känna oss fula om vi inte ser ut på ett visst sätt och tänka på att det ger lika mycket skada att säga till någon hur smal eller spinkig någon är som att säga hur tjock någon är.   

KOLLA GÄRNA PÅ VIDEON OCKSÅ♥
 Sugen på en extra julklapp? Var med och tävla om fina namn/budkskapsarmband från Frualie. Kram! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?